Príjem sodíka

Je rozdiel v príjme sodíka z vody Budiš a sodíka z údenín resp. inej potravy?

Dlhodobo neprimeraný príjem sodíka znamená pre súčasného človeka rizikový faktor pre vysoký krvný tlak. Nadbytok sodíka v organizme by pri niektorých chorobných stavoch – ako je ochorenie obličiek, zlyhávanie srdca, vysoký krvný tlak – znamenal záťaž, pretože organizmus by v snahe udržať stabilnú koncentráciu sodíka v cievach a bunkách zvyšoval objem telesných tekutín. V praxi to znamená, že ak sme chorí na vysoký krvný tlak, srdce či obličky, lekári nás upozornia na obmedzenie príjmu soli – či už v strave, alebo v potravinách. Možno viete, možno nie ale najnebezpečnejším zdrojom soli sú hotové polotovary prichystané na priamu spotrebu – mäsové výrobky, údeniny, suché salámy, párky, ale aj syry, konzervované potraviny všetkých druhov, z ktorých takzvané čipsy či slané tyčinky predstavujú len špičku ľadovca. Nadbytok sodíka požitého v potravinách spoznáme podľa známeho pocitu smädu, ktorý rýchlo nastupuje a pretrváva aj niekoľko hodín od zjedenia presolenej stravy. Chuť soli v potravinách je maskovaná pridávaním cukru, korenín a iných chuťovo aktívnych látok. Práve takýto príjem sodíka znamená pre organizmus záťaž, zvlášť ak hasenie následného smädu realizujeme sladenými vysokoenergetickými nápojmi kolového typu.

Z hľadiska príjmu sodíka u zdravého človeka nepredstavuje vypitie 1,5 litrovej fľaše minerálky s obsahom sodíka 375 mg na liter denne žiadnu zdravotnú záťaž, naopak, množstvo sodíka je sprevádzané adekvátnym objemom vody, čím nedochádza ku zadržiavaniu tekutín v organizme, ani ku zvyšovaniu koncentrácie sodíka. Pitím minerálnej vody, kam radíme aj minerálku Budiš nie je negatívne ovplyvnený ani krvný tlak, nedochádza k presunom telesných tekutín do medzibunkového priestoru – nevznikajú opuchy a ani sa nadmerne nezvyšuje objem tekutín v cievach, takže nedochádza k nadmernej záťaži srdca.

Stručne a jasne povedané – zdravý organizmus má regulačné mechanizmy, medzi ktoré patrí aj pocit smädu reagujúci nielen na nedostatok tekutín, ale hlavne na zvýšenú koncentráciu sodíka v organizme, a ako všetci vieme - po uhasení smädu minerálkou nikto smäd nepociťuje, na rozdiel od konzumácie sladených vôd či presolenej stravy.